6 Mart 2014 Perşembe

Present Progressive (Şimdiki Zaman)-1

Sunmak istediğim ilk "tense" Present Progressive (Tense kavramının dilimizdeki karşılığı olan zaman kelimesini kullanmayı pek istemiyorum, çünkü time anlamında kullanacağımız zaman kelimesi ile karışmasını istemiyorum, bu yüzden bu anlamda "tense" kelimesini kullanacağım.)


"Progressive Tense"ler (ki bunlar 6 adettir bkz.Nedir bu “Tense” lerden çektiğimiz) temel olarak belli bir anda belli bir süre devam eden, etmiş olan yada edecek olan olayları ifade etmek için kullanılırlar. Present Progressive ise konuşma anında devam eden olayların ifadesinde kullanılır.

Bu "tense"in kuruluşuna ilişkin bir tarif vermek istiyorum;

Present Progressive cümle kuruluşu:

Gerekli malzeme:

Bir adet Özne (subject)
Bir adet özne ile uyumlu yardımcı fiil (helping verb)
Bir adet Ving formunda çekilmiş fiil (verb)
Gerektiği kadar Object (nesne)
Yer ve Zaman zarfları (time and place adverbs)

Yapılışı:

Öncelikle anlatmak istediğimiz olaya uygun bir subject alınır. Söz konusu subject  özel veya cins bir isim (Ali, John, Mary and Jane, The cat, The dogs)  olabileceği gibi bir pronoun (I,You,He,She,It,We,They) da olabilir. Unutmayın cümlenin Subject'i (Öznesi) cümlede anlatılan işi yapandır.

You

Özneye karar verdikten sonra bu özne ile uyumlu bir yardımcı fiil kullanılır. Aşağıdaki tablodan uygun yardımcı fiili seçebiliriz.

Bizim örneğimizde öznemize uygun yardımcı fiilin "are" olduğunu görüyoruz.

You are

Şimdi, sıra yine cümlenin önemli öğelerinden birisi olan fiili (verb) eklemeye geldi. Verilmek istenen mesaja uygun bir fiil seçilir, ancak bu fiili Ving formunda kullanmamız gereklidir. Ben burada "read" fiilini kullanacağım, siz kendi cümlelerinizde istediğiniz uygun bir fiili kullanabilirsiniz. (Uygun derken Progressive Tense'lerde kullanılamayan bazı fiillerden uzak durmamız gerekecek. Bu fiillerin bir listesi aşağıda yer almaktadır.)

 You are reading   

Şimdide Nesnemizi (object) ekleyelim. Küçük bir hatırlatma; bir cümlede yapılan işten etkilenen nesnedir.

"Ali elmayı yedi."


cümlesinde "yeme" işini yapan Ali:özne, bu işten etkilenen yani yenilen elma:nesnedir. 
Cümle içerisinde Nesneler özel veya cins bir isim (Ali, John, Mary and Jane, The cat, The dogs) olabileceği gibi bir pronoun (me,you,him,her,it,us,them) da olabilir.

Bizim örneğimizde okuma işinden etkilenecek bir isme ihtiyacımız var. Olasılıklar arasında a book, the newspaper,a letter olabilir.

 You are reading a blog
 
Son olarak bu işin nerede ve nezaman yapıldığını anlatan yer ve zaman zarflarını ekleyerek cümlemizi bitiriyoruz.
 
You are reading a blog in your room now.


 "Progressive Tense" lerde ana fiil olarak KULLANILMAYAN fiiller:



Konuyla ilgili birkaç alıştırma;




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.